The Cricket

- gräshoppskultur

The Cricket brukade, för ganska många år sedan, vara en musikrecesionssajt med populärkulturen i fokus. Den har legat i ide ett tag och återuppstår nu i ny form och med nytt innehåll. Det är långt ifrån bara musik som avhandlas på denna blogg idag - här diskuterar vi allt som har med kultur och nöje att göra, men även världen som sådan - nyheter, överraskningar och männskosläktet som enhet. Det är alldeles för pretentiöst att kalla detta för en filosofisk blogg, stämningsläget är alldeles för glättigt för det, men det är ändå de stora frågorna som ibland nuddas vid, mellan inlägg av lättare sort. 

The Cricket är idag en blogg som överraskar och - kanske; förhoppningsvis - inspirerar. Vi som skriver här är en brokig skara, så den röda tråden lyser mest med sin frånvaro.

 

Tips för dig som vill lugna en stressad hund

23 Nov 2023

Våra fyrbenta vänner ger oss ovillkorlig kärlek och glädje, men precis som vi kan även de uppleva stress och ångest. Att hantera och lindra stress hos hundar är essentiellt för deras välmående och livskvalitet.

Identifiera stress hos din hund

Först och främst är det viktigt att kunna känna igen tecken på stress hos din hund. Vanliga indikatorer inkluderar överdrivet skällande, rastlöshet, aggressivitet, rädsla och beteendeförändringar som kräver uppmärksamhet.

Metoder för att hjälpa stressade hundar

  1. Motion och aktivitet
    Regelbunden fysisk aktivitet och lek är en utmärkt metod för att minska stress hos hundar.

  2. Mental stimulering
    Träna din hunds hjärna genom att använda leksaker som utmanar deras tankeprocesser. 

  3. Avslappning och rutin
    Skapa en trygg och strukturerad miljö för din hund.

  4. Trygghet
    Använd en trygg bås eller korg som din hund kan återvända till när de känner sig oroliga. 

  5. Ljudterapi
    Spela lugnande musik eller ljudspår för din hund när de är ensamma.

Preparat som kan hjälpa

Förutom ovanstående metoder kan även olika preparat vara till hjälp för att lindra stress hos hundar:

  1. Naturliga tillskott
    Vissa naturliga tillskott, som CBD, lavendel och kamomill, har visat sig ha lugnande effekter på hundar.

  2. Adaptil och Feliway
    Dessa syntetiska feromoner finns som sprayer och diffusorer och kan hjälpa till att skapa en känsla av trygghet och lugn.

  3. Receptbelagda läkemedel
    Vid allvarlig ångest kan din veterinär överväga att ordinera läkemedel som kan hjälpa din hund att hantera sin stress.

Att hjälpa en stressad hund kräver tålamod och förståelse. Varje hund är unik och kan reagera olika på olika metoder och preparat. Om du är osäker på hur du ska hantera din hunds stress, är det alltid bäst att konsultera en veterinär eller en professionell tränare. Hos husdjursrevyn.se kan du hitta ytterligare resurser och råd för att stödja din hunds välbefinnande och minska deras stress.

Kul fakta om kulturer runt om i världen

23 Mar 2023

En del av det som gör världen till en så fascinerande plats är de olika kulturer som bebor den, var och en med sina egna språk, traditioner och normer. Här nedan kommer lite lika fakta om olika länder och olika kulturer.

Det finns en mikronesisk ö som heter Pingelap där de flesta av invånarna är färgblinda. De vet när frukt är mogen av lukten. Detta faktum ger en ny förståelse för hur människor ser på världen och de olika vägar kulturer tar för att lösa samma problem.

Det är väldigt vanligt att nordbor lämnar små barn ute för att sova ute, även på vintern. Den allmänna tanken är att frisk luft är bra för dig, så barn ska vara ute så mycket som möjligt. På vissa ställen kan man se hela rader av barnvagnar med sovande bebisar parkerade utanför dagis-klassrum.

I Mellanösternkulturen kan komplimanger någon ger om något resultera i att de erbjuder den saken till dig. Till exempel, om du skulle ge någon komplimang för en klocka, kan de ta av den och ge den till dig.

I den filippinska kulturen är det vanligt att bjuda dina vänner på saker på din födelsedag, vilket skiljer sig från andra kulturer, där du vanligtvis bjuds på saker på din födelsedag.

Fakta om syrsor

12 Sep 2022

Syrsor är mysigt att lyssna på, tycker i alla fall jag. Här är några snabba fakta om dem:

  • Syrsan är en insekt tillhörande ordningen rätvingar
  • I Sverige finns det ca. 40 arter
  • De två vanligaste är hussyrsan och mullvadssyrsan
  • Endast hussyrsan klassas som skadedjur
  • Syrsor ”sjunger ”genom att gnida vingarna mot varandra
  • Hussyrsan är aktiv på natten
  • En hona kan kläcka mellan 100 – 200 ägg
  • Äggen är färdigutvecklade efter 2 – 4 veckor (maj/juni)
  • Syrsor lever främst i jorden och på varma platser
  • Hussyrsor äter organiska livsmedel

Syrsor känns igen på sina långa antenner, de långa och tunna analspröten, och att honan har ett långt äggläggningsrör. Äggen läggs i marken.

Mullvadssyrsan har kraftiga framben som är specialicerade för att gräva i jorden.

Latinamerikansk dans

7 May 2021

Det finns en mängd olika latinamerikanska danser och de skiljer sig en del åt. Det som de dock har gemensamt är passion! Det är fartfylld musik, det är snabba rytmer och det är dansglädje. Bland latinamerikanska danser är det nog salsa och samba de flesta vet vad det är. Men det finns även  cha-cha-cha, rumba, mambo, merengue, bachata, cumbia reggaeton, son, forró och bolero. Du kan gå kurs i salsa och bachata i Stockholm.

Salsa

Salsa är en dans som dansas till salsamusik. Den har sitt ursprung i latinamerikanska folkdanser och den uppnått stor spridning världen över. Det finns flera stilar och influenser från olika länder. Salsa dansas i par och det är en energisk, medryckande och sensuell dans. Salsa finns i flera olika stilar och många dansare blandar de olika stilarna. 

Bachata

Bachata är en dans- och musikgenre från Dominikanska Republiken. Dansen karaktäriseras av sensuella höftrörelser. Även denna dans är  sensuell, vacker och mjuk. Bachata delas ofta upp i två olika stilar, Bachata Sensual och Bachata Tradicional.

Samba

Samba är egentligen ett samlingsnamn på flera olika livliga och rytmiska danser av afrobrasilianska ursprung som dansas till sambamusik. Samba kan dansas både som pardans och solodans. Det är mycket att skaka på kroppen och röra höfterna i takt med musiken som gäller. Samba har dansats i Brasilien sedan dess start i slutet av 1800-talet. 

Det finns många bra ställen där du kan lära dig dansa dessa danser om du vill.

 

Planera för flytten

21 Aug 2020

En flytt, den har ett visst antal moment att göra. Det är därför bra att planera så mycket man bara kan innan det är dags att ta sitt lass och byta bostad. Det ni ska fundera på är om ni skka göra allt själv eller om ni ska ta in hjälp av något slag. Det kan vara bra att använda er av en flyttfirma, som hjälper er att bära och transportera allt. Det finns flytthjälp i Uppsala att boka som ett exempel. Tänk bara på att boka flyttfirman i mycket god tid, så att de finns tillgängliga det datum som ni tänkt. En annan sak att fundera på är om ni även ska ha hjälp med er flyttstädning eller inte. På Flyttstädmärsta.se finns det en städfirma som kan detta med flyttstäd. 

Börja packa

Att packa ner ett helt hem, det kan ta tid. Det är bra att börja med det i god tid. Ni kan packa ner de saker ni inte använder så ofta ganska tidigt. De saker ni använder dagligen kan ni vänta med till de sista dagarna. Sen, innan ni börjar, passa på att se över vad för prylar det är ni har. Kanske det är dags att rensa ut lite? Ofta har man ju en hel del grejer överallt. Det kan vara läge att slänga en del, skänka eller sälja annat. Då slipper ni packa ner det så väl som packa upp det i nya bostaden.

Morgonstund har jazz i mund

2 Jan 2020

Att börja dagen med lite musik ökar chanserna för att dagen sedan ska bli en riktigt bra en. Jag tycker att jazz är suverän morgonmusik, gärna hederlig gammal retrojazz som i klippet här. Det finns få saker som får mig på så bra humör som lite jazz och en mörk kopp java på morgonkvisten.

Varför påverkas vi av musik?

5 Nov 2019

musikspelare

Musik har förmågan att påverka oss och det rätt start. Det är som om något händer i hjärnan och med våra känslor. Dock är det ju så att musik, det har inte bara uppstått från ingenting. Det är ju människan i sig som har skapat musik och kulturen har sedan format och utvecklat musiken under flera årtusenden. Idag kan man lyssna på musik på flera sätt. Via en grammofon, med rätt sorts pickupnål från Ortofon eller via streamingtjänster och en Devialet högtalare. 

Vad händer i hjärnan när vi lyssnar på musik?

Nästan hela hjärnan är aktiv när vi lyssnar på musik, eftersom att olika aspekter i musiken aktiverar olika delar av hjärnan. Dels finns det ljudvågor som aktiverar det auditiva centret i hjärnbarken. Rytmen i musiken påverkar den motoriska hjärnbarken och lilla hjärnan, medan de känslor som musiken väcker föds i det limbiska systemet. Är det text i musiken så aktiveras även språknätverket. Dock aktiveras vår hjärna med av den musik som gör oss emotionellt engagerade. Studier har visat att personers favoritmusik fungerar bäst när det gäller minne eller koncentration. 

Musik kan väcka olika känslor så att vi bland annat kan bli glada eller ledsna. Det gäller ändå att komma ihåg att det alltid handlar om en individuell upplevelse. En glad melodi kan ändå göra någon ledsen om personen som hör den har erfarenheter och minnen av något sorligt som har hänt och sätter det i samband med låten eller melodin. 

Louis CK inför presidentvalet

3 Nov 2019

Humor är så roligt när det är riktigt bra, men kan vara riktigt obehagligt när det inte flyter som det ska. Det finns många stora humornamn värda att följa, som Ricky Gervais, Amy Schumer och Louis CK för att bara nämna några. Jag såg Louis i Conan igår när han pratade om sina tankar inför presidentvalet och även om han var seriös så kan man inte låta bli att skratta. Han är - som amerikanerna själva skulle säga - AWESOME.

Prylar som underlättar

3 Nov 2019

backkamera

Jag gillar att investera i prylar som underlättar att göra olika saker. En kompis till mig köpte nyss en ny bil och i denna bil fanns det en backkamera. Fasiken vad smidigt! Jag har ju en äldre modell av bil, finns inga sådana saker. Men, jag såg att det går att köpa backkamera löst och sätta in själv om man vill. Är ju perfekt att kunna se ordentligt när man backar. Särskilt på vissa ställen är det nästan ett måste att ha det, eftersom att man har svårt att se annars. 

Smart för långa bilfärder

När jag hittade backkameror så såg jag på samma ställe att det finns sådana bilskärmar att köpa. En bilskärm är en monitor man kan sätta in i bilen och då i nackstödet. Det är perfekt om man har ungarna bak i bilen. För då kan de använda dessa skärmar att se på film eller spela tv spel med och så vidare. Är ju bra om man ska åka långt. Så att man slipper höra det där, är vi framme snart, sjuttielva gånger. Så jag ska nog investera i det för min bil med. 

Allra helst hade jag så klart köpt en splitter ny bil där både backkamera och bilskärm redan fanns, men det är lite dyrare än att köpa till den bil jag redan har, så det får bli så nu. Nån gång framöver kanske man kan ha råd med en ny bil!

Raspig whiskeyröst

2 Nov 2019

När det gäller sång så gillar jag i första hand två typer: de riktigt raspiga, trasiga whiskey n' cigar-rösterna och de fina, rena, klara rösterna. Det är ytterligheter förstås, men det är de typerna som får håren att resa sig på mina armar. Bland sångare genom tiderna med de bästa rösterna hör:

  1. Janis Joplin
  2. Marianne Faithful
  3. Tom Waits
  4. Bonnie Tyler
  5. Louis Armstrong
  6. Leonard Cohen

Skönhetsideal ser olika ut i världen

14 Oct 2019

Skönhetsideal det har alltid funnits och det överallt i världen. Dock så skiljer de sig åt en hel del. En del tycker det är måste att göra vaxning i Malmö, andra vill göra fina naglar i Göteborg. På tal om detta med skönhet, det gjordes ett slags test, eller vad man ska säga. Där 18 kvinnliga grafiker från olika länder fick samma uppdrag och det var att retuschera en bild på en kvinna så att hon blir mer attraktiv i respektive land.

Resultatet? I princip 18 olika kvinnor! Det visar att det skiljer sig rätt så mycket beroende på det land man bor i.

Skönhetsidealen varierar över världen

Alla fick en bild på samma kvinna som de sedan fick göra om så att hon skulle passa de skönhetsideal som fanns i det land som grafikern bodde i.

Den spanska designern gjorde henne betydligt kurvigare medan den kinesiska hade gjort henne väldigt smal. Den amerikanska grafikern hade gett kvinnan på bilden en "Kim Kardashian-figur" medan den brittiska enbart förstorade hennes bröst.

Målet med det här projektet var att få en ökad förståelse för de orealistiska skönhetsidealen och att visa hur mycket de varierar över världen. 

Många av grafikerna ändrade inte bara kroppsformen på kvinnan på bilden utan de gav henne även ny hårfärg eller andra underkläder.

Så, skönhet, ja det ligger nog som de säger i betraktarens ögon. Vad som är vackert i ett land är det inte i ett annat, om man ser till det generella skönhetsidealet då vill säga.



Senaste och bästa inom svensk musik

1 Sep 2019

Minns ni den där lilla tjejen i Idol; Tove Styrke? Hon har blivit en riktig artist efter musiktävlingen. Hon har hittat sin egen stil. Hon har kommit med en ny platta som heter "Say my name". Riktigt bra om du frågar mig. Henrik Bergren från forna bandet Ace of Base, har kommit med nytt material, Wild Child. Jill Johnson har också växt, enligt mig, hennes senaste låt pOpen Your Heart lyfter taket hemma hos mig, Även skönsjungande Robin Bengtsson, I cant Go on och Nano med Hold on, båda från Melodifestivalen, om ni minns! Bra musik med bra artister. Den senaste ger mig fortfarande rysningar. Lyssna, och njut"

Var rädd om dina ögon

1 Aug 2019

Många tar ögonen för givna. Dock är det som så att vår syn, det är en av de viktigaste sinnen vi har. Det finns en del saker att tänka på och en del saker för att främja den. Man ska inte peta sig i sina ögon i tid och otid, med smutsiga fingrar, det kan ge infektioner och virus. Sitter man vid en dator och jobbar, dag ut och in, så kan det vara bra att använda sig av terminalglasögon, de gör det lättare att sitta och fokusera på en skärm. Det finns terminalglasögon hos Extra Optical. Sen är det även bra att ta en paus då och då från skärmen, lyft blicken var 20:e minut för att ögonmusklerna ska få jobba.

Saker som är bra att göra

Det är även bra att äta en allsidig kost, och gärna kost med omega-3 och antioxidanter som är bra för synen. Det är också nyttigt att vistas utomhus regelbundet. Det eftersom att luften inomhus är torr och det kan göra ögonen irriterade. 

Att ha rätt skärpa på glasögonen är också väldigt viktigt. Du kan köpa glasögon online hos extraoptical.se till exempel. Där finns det billiga glasögon. Det är bra att ha rätt glasögon eftersom du annars kan få huvudvärk och bli irriterad i ögonen.

Barn upp till 19 år bör kolla sin syn en gång om året. Vuxna bör göra det minst vart tredje år och är du över 40 år bör du kolla den minst vartannat år.

 

 

Jul igen

9 Dec 2018

Det börjar lacka mot jul och jag bryter gärna av alla klassiska julspellistor med sådana med indietema. Det kan bli ganska tröttsamt med samma gamla låtar om och om igen i en och en halv månad och det finns väldigt många juliga indielåtar där ute. På Youtube finns flera suveräna listor, så jag bjuder på en här idag, i sann julanda.

Lär er rädda liv på fler sätt

8 Nov 2018

Jag har ju tidigare skrivit om att det är bra att lära sig rädda liv genom att använda sig av hjärtstartare. Skrev då att den ska användas i samband med hlr. Då är det ju viktigt att man kan utföra hlr med, eller hur? Det man kan göra är att gå en hlr utbildning hos Hjärtgruppen. På en hlr utbildning får man lära sig en hel del. Dessa kunskaper är bra att ha och det är även bra att uppdatera dem då och då. Det finns säkert en del av er som gått en hlr utbildning för längre sedan. Men då kanske du inte kommer ihåg allt? Sedan tillkommer det ju alltid nya saker, så att ta en kurs i detta då och då är inte fel. 

Du kan göra skillnad

Genom att besitta kunskaper i hlr så väl som i att kunna ge första hjälpen eller använda en hjärtstartare, det kan göra skillnad mellan liv och död. Om du påträffar någon som har behov av hjälp, ingen annan där och du inte kan något av det, så kan det sluta illa. Även om du ringer 112 så kanske ambulansen inte hinner fram. Det kan vara ett måste att göra hlr eller annat. Därför är det bra att se till att man har dessa kunskaper. Det gör dig även trygg i att våga hjälpa en människa i nöd, när du vet hur man ska göra och på vilket sätt. 

← Äldre inlägg