Varför påverkas vi av musik?

musikspelare

Musik har förmågan att påverka oss och det rätt start. Det är som om något händer i hjärnan och med våra känslor. Dock är det ju så att musik, det har inte bara uppstått från ingenting. Det är ju människan i sig som har skapat musik och kulturen har sedan format och utvecklat musiken under flera årtusenden. Idag kan man lyssna på musik på flera sätt. Via en grammofon, med rätt sorts pickupnål från Ortofon eller via streamingtjänster och en Devialet högtalare. 

Vad händer i hjärnan när vi lyssnar på musik?

Nästan hela hjärnan är aktiv när vi lyssnar på musik, eftersom att olika aspekter i musiken aktiverar olika delar av hjärnan. Dels finns det ljudvågor som aktiverar det auditiva centret i hjärnbarken. Rytmen i musiken påverkar den motoriska hjärnbarken och lilla hjärnan, medan de känslor som musiken väcker föds i det limbiska systemet. Är det text i musiken så aktiveras även språknätverket. Dock aktiveras vår hjärna med av den musik som gör oss emotionellt engagerade. Studier har visat att personers favoritmusik fungerar bäst när det gäller minne eller koncentration. 

Musik kan väcka olika känslor så att vi bland annat kan bli glada eller ledsna. Det gäller ändå att komma ihåg att det alltid handlar om en individuell upplevelse. En glad melodi kan ändå göra någon ledsen om personen som hör den har erfarenheter och minnen av något sorligt som har hänt och sätter det i samband med låten eller melodin. 

5 Nov 2019