Skönhetsideal ser olika ut i världen

Skönhetsideal det har alltid funnits och det överallt i världen. Dock så skiljer de sig åt en hel del. En del tycker det är måste att göra vaxning i Malmö, andra vill göra fina naglar i Göteborg. På tal om detta med skönhet, det gjordes ett slags test, eller vad man ska säga. Där 18 kvinnliga grafiker från olika länder fick samma uppdrag och det var att retuschera en bild på en kvinna så att hon blir mer attraktiv i respektive land.

Resultatet? I princip 18 olika kvinnor! Det visar att det skiljer sig rätt så mycket beroende på det land man bor i.

Skönhetsidealen varierar över världen

Alla fick en bild på samma kvinna som de sedan fick göra om så att hon skulle passa de skönhetsideal som fanns i det land som grafikern bodde i.

Den spanska designern gjorde henne betydligt kurvigare medan den kinesiska hade gjort henne väldigt smal. Den amerikanska grafikern hade gett kvinnan på bilden en "Kim Kardashian-figur" medan den brittiska enbart förstorade hennes bröst.

Målet med det här projektet var att få en ökad förståelse för de orealistiska skönhetsidealen och att visa hur mycket de varierar över världen. 

Många av grafikerna ändrade inte bara kroppsformen på kvinnan på bilden utan de gav henne även ny hårfärg eller andra underkläder.

Så, skönhet, ja det ligger nog som de säger i betraktarens ögon. Vad som är vackert i ett land är det inte i ett annat, om man ser till det generella skönhetsidealet då vill säga.14 Oct 2019