Smart att ta med lunchlåda till jobbet

Jobbar man på ett kontor, sitter där i sin ergonomiska kontorsstol och det börjar dra ihop sig till lunchdags, då har man två alternativ. Man äter ute, eller så äter man en egen medhavd lunchlåda! Även om en ergonomisk kontorsstol är bekväm, sätt dig i lunchrummet och ät! Lunchrum kan vara trevliga, om man har väggabsorbenter, fast ofta har man en väggabsorbent på själva kontorsrummet. Men åter till lunchlådan! Fördelen med egen lunchlåda är att det är mycket billigare!

Laga din egen mat till lunchlådan

Vegetarisk lasagne passar perfekt att ha i lådan. Här är ett bra recept på en sådan:

olivolja
1 stor lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
300 g spenat, hackad
300 g ricottaost
100 g fetaost, smulad
3 krm riven muskot
salt och nymalen svartpeppar
12 lasagneplattor
1 1/4 dl riven cheddarost

Sätt ugnen på 200 grader (eller enligt angivelser på lasagnepaketet).
Hetta upp 2 msk olivolja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt spenat och fräs i cirka en minut.
Ta bort från värmen och låt svalna. Blanda den avsvalnade spenatblandningen med ricottan, fetaosten och muskot och krydda med salt och peppar.
Lägg lasagneplattor i botten på en ugnssäker form. Varva sedan fyllningen med lasagneplattor och strö cheddarost på toppen.
Grädda i ugnen i ungefär 30 minuter, eller enligt tidsangivelserna på lasagnepaketet. Det går förstås även att använda färska lasagneplattor, då går det snabbare. Servera med en tomatsallad.

En del saker passar mindre bra att ha i lunchlåda en del saker bättre. Köttfärssås med spaghetti är en klassiker så väl som att ha såser som går att värma funkar bra, annars kan maten lätt bli för torr. 

21 Aug 2018