Spanska ostar

Jag har fått en förkärlek för att äta olika ostar! Ost från Spanien är inte fel och det finns många att välja på! Själv har jag en favorit, från Mallorca. Jag har ett hus där, som jag köpte via mäklare Mallorca. Så åker dit ofta, och då äter jag gärna denna ost, tillsammans med god skinka och andra goda tillbehör. Osten heter Grimalt och produceras lokalt på just Mallorca. Ska du åka dit, så testa denna ost, och varför inte även kolla efter ett eget hus hos en Mallorcamäklare? I Spanien för övrigt så finns det även ett gäng med andra goda ostar. Det finns 27 ursprungsmärkta ostar. Tänkte berätta mer om ett par av dem här.

Goda ostar från Spanien

En god ost är arzúa-ulloa ost. Det är en ost från  Galicien som fortfarande än idag hittas i La Coruna eller Lugo, och där handgörs den med mjölken från trakternas egna kor.

En annan god ost är Cebeiro också från Galicien. Osten har en oljig och gulvit, mjuk och krämig konsistens med en sur och nästintill kryddig smak och arom.

"Afuega'l Pitu" är en av de äldsta typerna av ost i Spanien. Den kan komma i olika former och i olika smaker med. En av sorterna kallas för Troncado och ser nästan ut som en upp och nervänd kruka. Den filtrerade versionen av osten kallas Blanco och så finns El Roho, som har en röd färg tack vara att den rullas i rödpaprika.

Sedan finns det som sagt en massa fler goda ostar men kan inte räkna upp dem alla idag. Fler kanske jag skriver om framöver.

 

 

28 Jun 2018